Газосигналізатор газу та чадного газу Страж S50A3K

Якщо у Вас багатоквартирний будинок чи індивідуальний, і має газові прилади, обов’язково встановіть газоаналізатор метану CH4. Витік може статися через пошкодження гнучкої підводки, на ослаблених з’єдннанях, або диверсії сусіда неадеквата. Також якщо у вас камін, пічка, чи котел то встановіть детектор оксиду вуглецю СО (чадний газ), який утворюється при згорянні з недостачею кисню. Розглянемо газоаналізатор 2 в 1 який детектує ці гази: Страж S50A3K.

Лікбез по газу: при витоку метану (в газопроводі) чи інших легкозаймистих газів (бутан: в балонах), може утворитися вибухова суміш, яка може здетонувати від п’єзозапалу чи під включення/вимкнення освітлення. Газ із газопроводу без запаху, тому в нього додають одорант: органічну структуру з різким запахом. При виявленні такого запаху: викликайте з мобільного аварійну газу за номером 104, відкрийте вікна, не включайте/вимикайте електроприладів.

Оксид вуглецю (чадний газ) СО: отруйний газ без запаху. При вдиханні у легені з’єднується із еритроцитами крові, утворючи карбоксигемоглобін, тим самим блокуючи перенесення кисню і діоксид вуглецю (CO2), тим самим вбиваючи організм від кисневого голодування. Коли людина відчуває дію газу: запаморочення, втрата свідомості, знерухомлення – самостійно врятувати себе переважно не може. Найчастіше трагічні випадки трапляються у закритих гаражах при включеному двигуні. В квартирі трагедія може статися при несправності димоходу а також наявності витяжки (продукти горіння починають йти в приміщення де встановлений опалювальних прилад). Котли (наприклад Vaillant), мають температурний датчик, при зворотній тязі котел вимикається. Старіші прилади можуть не мати контура безпеки. Також може затягнути від сусідів. Останні трагічні випадки: 2 туристів загинули у Львові, 2 отруїлися чадним газом. При малих концентраціях слабість, нерозбірливе мовлення, тошнота. При підозрі: відкрити двері/вікна, зробити протяг, вимкнути газову техніку, викликати 103, викликати 104. Потерпілих вивести на вулицю, послабити одяг і чекати медиків.

По сигналізаторах: забудовники будинків, де є газ, разом з котлом видають сигналізатор метану (невідповідальні забудовники купляють “індикатор” такого типу), є обов’яковою вимогою для запуску газу в будинку. Далі представники газових контор не перевіряють наявнісь/включення сигналізаторів, справність газоапаратури, хоча мають це робити. Також мешканці можуть не пустити перевіряючих, і з цим нічого в Україні не можуть зробити (в Німечинні інспектор просто вимкне і опломбує весь стояк).

Дослідження ринку привело до газоаналізатора Страж від Реноме, який виготовляють в Україні у Хмельницьку. Було куплено модель S50A3K, ціна 28$. В комплекті паспорт, а також кріплення на стіну. Є модель із -Е, де замість кабеля клемна колодка з монтажем на стіну.

Зворотня сторона із кришкою, яка закриває контакти, і закріплюється на стіні з газовими приладами нижче 50 см від стелі.

Відкрутивши 1 шуруп, бачимо клемну колодку. Варто тут нанести маркування, щоб не шукати інструкцію. Також ця модель S50A3K на колодки видає 220 вольт. Є постійний вихід, який активний доки детктується газ, і імпульсний вихід який спрацювує на 0.5 секунд кожні 30 секунд. Модель S50A2K має ізольовані (сухі) контакти. Можна переробити, відкусивши/додавши перемички на платі.

УВАГА: розбирати прилад можна тільки вимкувши із електромережі!

Вибір типу реле NO/NC вибирається перемичками біля реле. Також вихід контактів захищені впаяним 3 амперним запобіжником.

До контактів можна підключити електромеханічний відсікач газу (має втсановлювати газова служба), дистанційний роз’єднувач на автомат живлення, зовнішню сигналізацію, наприклад на Satel централь або Ajax ocBridge Plus, автоматику керування вентиляцією.

Сигналізатор із знятим корпусом.

Носом приладу є електрохімічний сенсор АЧЕ-16, який виготовляється в Ужгороді. Детекція обємних концентрацій метану 0,5% і 0,013% оксиду вуглецю.

Вхід суміші для аналізу через отвір під датчиком знизу.

Додаткових отворів в зоні сенсора не помічено.

УВАГА! Не можна перевіряти спрацювання газом із запальнички, оскільки там суміш різної органіки, і відбувається отруєння/забруднення сенсора!

Зворотня сторона плати.

Керує сигналізаторм контролер STM8S003.

Є роз’єм програмування. Живлення схеми по безтрансформаторній технології на LNK305PN і M33063A, тому всі компоненти схеми під час роботи під небезпечним потенціалом.

Біля пєзосирени помічено терморезистор. Сирена гучна і здатна розбудити. В дешевих пристроях використовується звичайна пищалка.

При включенні відбувається тестування світлодіодів і видача короткого сигналу, через пару хвилин має горіти тільки зелений світлодіод. При натиску кнопки тест, починає працювати сирена, спрацьовує імпульсний вихід. При затисканні більше 3 секунд додатково спрацьовує основний вихід.

При детектуванні газів включається сирена, основний вихід, а також періодично видається сигнал на імпульсний вихід.

Вирдикт: якісний газосигналізатор, український виробник, наявність метрологічної повірки. Якщо у Вас ще не має сигналізатора, варто купити.

UPD1: сигналізатор потрібно змонтувати, постійне реле вивести на сигналізацію Satel, імпульсне реле вивести на газовий клапан. Тому якщо ви купили а3к чи а2к, а вам потрібно інший функціонал клем, паяльником можна змінити конфігурацію.

УВАГА: будь які комутації здійснювати на вимкненому приладі. Дана зміна знімає пристрій з гарантії!

Версія а3к (на клемах присутня напруга мережі): присутні перемички J3, J5, J6, J8, відсутні J4, J7.
Версія а2к (на клемах сухий контакт): відсутні перемички J3, J5, J6, J8, присутні J4, J7.
Якщо на імпульсний вихід потрібно виводити напругу мережі (газовий клапан), а на реле сухий контакт (підключення до сигналізації), то комбінація перемичок: присутні перемички J4, J6, J8, відсутні J3, J5, J7.




UPD2: якщо не потрібно інтерфейсів, можна взяти Страж S50BK.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.