Контроль споживання електроенергії через Modbus

Для моніторингу і статистики енергоспоживання, вирішив автоматизувати збір і зробити автоматичну відправку показника у обленерго.

Лічильник комерційного обліку електроенергії стоїть СО-И446, і знімати дані окрім розпізнавання цифр не можливо. Міняти на багатотарифний немає потреби.

Якби був новіший, наприклад Меридиан СОЭ-1.02/5КРТД, то можна прикріпити фотодіод, і контролювати наявність живлення і кількість імпульсів. Тут правда є імпульний вихід, але він під опломбований, і по паспорту рахується як технічний вихід при повірці.

Сучасні лічильники можуть віддавати дачі через PLC, про MTX Matrix 1А10 я вже писав, але для кінцевого споживача теж є певні нюанси.

Тому купив лічильник Eastron SDM230-Modbus на Aliexpress і поставив як технічний облік. Лічильник показує і віддає багато параметрів і займає тільки 2 юніта. Порівнняня напруги із мультиметром UNI-T UT33D.

А також із реле напруги ZUBR D40. Є певна розбіжність на пару вольт у показниках.

Робимо гарну розводку, і виводимо наприклад силу струму. Мінімум автоматики яку варто мати окрім автоматів: диференційний вимикач типу ABB FH202 AC ~$30, реле напруги ZUBR типу D40 ~$27.

Для вичитування даних підключаємо лічильник до мережі RS485, виставляємо адресу і швидкість (9600), і вичитуємо дані по протоколу Modbus RTU.

Тимчасово поставив роутер MR3020 для вичитування даних:

Програмна реалізація: написана програма на LUA, яка по http передає дані. Для https мало флеш памяті)

Для передачі показника в Обленерго, було написано скрипт: Metersen.

UPD: відмінності між 220 і 230:

UPD: появилися лічильники із WiFi, RS485, внутрішнім реле DDS238-4.

UPD: Львівенергозбут поміняв лічильник СО-И446 (в порівнянні із лічильником Eastron SDM230-Modbus (технічний облік) рахував з коефіціентом 0,9427 (повязано із обліком активної і реактивної енергії). Поставили Система ОЕ-009 NFH, тепер рахує з коефіціентом 1.

Лічильник електроенергії Система ОЕ-009 NFH

UPD: графік споживання денний, 15 хвилинний зріз. Можна без проблем генерувати макет 30817 (показник за добу, погодинний зріз), макет 30818 (півгодинний зріз), макет 30917 (добовий показник по 1, 2 і 3 тарифу), макет 30900 (погодинне споживання, формат xls) і передавати у АСКОЕ. Для чого городити “свій” формат передачі даних загадка, любимо “велосипеди”.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.