Резервування енергоживлення квартири / будинку

Замітки по енергоживленні.

Деяка частина енергоспоживачів вимоглива до якості енергоживлення, зокрема до форми сигналу змінного струму. Комп’ютерний упс видає при живленні від акумулятора апроксимовану синусоїду, і для приладів які містять насос, це не дуже добре – починається нагрів, вібрації, втрата потужності.

Для початку складіть список таких пристроїв і їхнє енергоспоживання, і заодно межі живлення:

– газовий двоконтурний котел Vaillant atmoTEC pro VUW INT 240 – 97 Вт, діапазон живлення 190 .. 230 .. 153 В. Розпалює іскру без полярності, без заземлення.

– холодильник Samsung RB37J, компресор MSV4A1A-L1R інверторний, максимум 154 Вт, 187~265 В.

– кондиціонер

Для таких споживачів варто протягнути окремі лінії до електрощитка. Також на лінії які мають компресори і які не мають захисту від пере увімкнення (насос накачував холодоагент, зникло світло на 5 секунд, тиск у магістралі залишився, і мотор не може запуститися і згоряє – старі холодильники) варто ставити реле затримки.

Схема підключення

Що взяти китай Елім ПНК-12-600 , Україна Etna 1.2 кВк.

Вибір акумуляторів: варто визначитися із напругою: 12 вольт, 24 вольта (2 акумулятори мінімум), 48 (4X акумуляторів).

Схема гібрид

А якщо вже є регулятор напруги, наприклад LVT АСН-250, дивимося характеристики: він дозволяє розширити діапазон вхідної напруги 145-280 вольт, видаючи при цьому напругу в районі 192-234 вольта. Це трохи неправильно, візьмемо споживання 1 кВт, при 230 вольтах із мережі береться 4,3 А, при 145 вольтах і 1 кВт з мережі братиметься 6,9А – якщо всі поставлять регулятори, то буде більше споживання амперажу і ще більше зменшення напруги – лавинний ефект.

Також є захист від перенапруги (перекосу фаз чи відгоряння нуля), но варто поставити у вхідному щитку реле напруги. Тому у разі використання інверторного блоку безперебійного живлення його можна витягнути з розетки.

Для слабострумної мережі (роутер, PON оптичний конвертор, відеореєстратор, відеокамери) ставимо пряме живлення від акумулятора, детально вже описував.

У випадку із будинком між лічильником і вводом у будинок варто поставити 2 ходовий перемикач і електророзетку папа для підключення бензинового або дизельного генератора.

Схема стовп, лічильник, узип, кабель, щиток, генератор, центральний щит.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.