УВАГА ВСІМ! Система оповіщення ЦО

В спадок від СССР залишилася система оповіщення, яка побудована на базі обладнання П-16X. Дозволяла передавати тільки 6 команд, з них УВАГА ВСІМ – переривчастий режим (6 сек/6 сек), ПОВІТРЯНА ТРИВОГА – постійний режим.

Структурна схема оповіщення, перша картинка у гуглі.

Обладнання морально застаріло, елементна база 60-х. Наприклад пристрій кінцевий П-164А.

Даний блок здійснював запуск електросирен С-40 (380В, 120dbi, 3кВт, 65 кг), або С-28 (220В, 90dbi, 0,75 кВт, 23 кг). Основним недоліком електросирен є залежність від мережевого живлення – у разі військової агресії першою буде зруйнована система енергоживлення.

Каналом зв’язку із стійкою запуску сирен є виділена телефонна лінія. Цікаво що монтажник по ній міг зв’язатися із оператором. Також виведена розетка 220 вольт. Можна підключити болгарку.

Техніка розвивається, і Укртелеком, який забезпечував комутацію виділених ліній зробив модернізацію інфраструктури, зокрема по Львову  замінено 36 АТС з кросами на 450 сучасних активних шаф Huawei – звільнилися тисячі квадратних метрів які займали старі АТС і кросові зали. Магістральні мідні кабелі демонтовано, взаміну проведена оптика, тому фізично неможливо комутувати морально застаріле обладнання. Аналогічно тому вимкнули таксофони, бо телеметрія міддю передавалася на обладнання Сіріус.

Система дозволяла передавати оповіщення через провідне радіо, яке себе віджило (ну і добре). В новобудовах не вимагається наявність радіоточок у квартирах. Залишки інфраструктури ще є, вартість користування точкою 75 грн/міс (від 01.11.2021) – тому якщо Ви ще не відключили “брехунець”, маєте шанс економити 900 грн на рік.

А якщо станеться ЧП і вийде з ладу все електрообладнання? Якщо це станеться, то має буде ЕМІ (електромагнітний імпульс), а якщо буде імпульс, то за ним прийде ударна хвиля, і інші згубні фактори атомного вибуху – в такому випадку вам буде не до прослуховування провідного радіо…

Модернізована мережа

Звукове оповіщення

У Львові розгорнуто станції звукового оповіщення на базі сучасного обладнання.

Електронні сирени telegrafia Pavian – крім резонансного сигналу (115dB/30m) здатні передавати розмовну інформацію. Можна включити серену, а далі за нею звукове оповіщення.

Блок запуску містить акумулятори (при знеструмленні все працюватиме), підсилювач, а також залежно від комплектації блок звукового оповіщення, радіо приймач, засоби комунікації.

Львівська фірма Vallez теж випускає звукове обладнання.

Аудіо оповіщення дозволяє покрити велику територію, не вимагає у населення електронних пристроїв. З мінусів: сучасні віконні рами з склопакетами не пропускають звук ззовні, тому в квартирі із закритими вікнами оповіщення не чутно.

Оповіщення від Google Play / Android

Дякуючи розробникам сервісу Google Play при включеному визначенні розташування і наявності інтернету на телефонах із операційною системою Android відображаються сповіщення.

За сповіщення відповідають Сервіси Google Play.

Можна обрати які типи показувати. Відміна повітряної тривоги без звуку.

Всі чекають синє сповіщення.

Telegram канал Оповіщення ЦЗ

У каналі https://t.me/dczloda приходить сигнали оповіщення. Потрібна наявність інтернету.

Застосунок «Повітряна тривога» від Ajax Systems / stfalcon.com

Командами працівників було розроблено інфраструктуру, яка оперативно оповіщує про тривоги. Вимагає інтернету. Доступна у вигляді:

– застосунку для iOS і Android;

– телеграм канал Повітряна тривога;

– офіційна веб мапа map.ukrainealarm.com.

Один канал добре, два плюс краще.

Wireless Emergency Alerts

Система працює у мережах 4G і 5G. Називається Wireless Emergency Alerts – CMAS messages. На Android додаток com.sec.android.app.cmas. Детальна інформація і переваги впровадження. Це не Cell Broadcast у 2G/3G мережі. Дослідження захисту системи. Дані передаються у системному каналі соти (System) у повідомленні SIB.

Працює на iOS і Android, но потрібно щоб телефон був у 4G мережі, но через те що телефон перемикається на 2G і 3G можна пропустити сигнал. Також в Україні LTE не повноцінний, при розмові телефон перемикається у 3G.

Є різні типи оповіщення, зокрема повідомлення про викрадення дітей AMBER.

Також активували розсилку CB повідомлень:

SMS оповіщення

Є домовленості із операторами стільникових мереж: здійснюється розсилка на абонентів в певній зоні. Не ефективне для моментального оповіщення. Для відправлення важливої інформації протягом декількох годин – так.

Радіомережа

Тепер при оповіщенні відбувається перехоплення сигналу студії і трансляції оповіщення на частоті FM 103.3 МГц Українське радіо і 100.8 МГц Львівська хвиля а також інших станцій.

Текст оповіщення про початок тривоги і відбій не оптимізований. Із 47 секунд зацикленого оповіщення тільки 1 секунда корисного навантаження – слово відбій. Вистарчить спокійним голосом (інший ніж той що оповіщує про тривогу): Відбій тривоги 17:04, Львів і область. Також не потрібно виття сирени.

У разі блекауту отримання інформації на середніх хвилях AM:

Отримання інформації при блекауті

Раніше було оповіщення через Українське радіо (УР-1) на УКВ частоті 65,2 МГц. УКВ OIRT мовлення (65,9-74 МГц ) залишок совка: ні приймачі у телефонах, ні у автомобілях не приймають у цьому діапазоні.

Прокол RDS дозволяє передавати фрейми, які оповіщують про надзвичайну ситуацію, і перемикають приймач на вказану частоту. Не використовується, но Авторадіо передає фрейм TMC (Traffic Message Channel), і при активації функції ТА магнітола на нього перемикається. З допомогою Si4713 можна експериментувати з ним. В системах DAB/DAB+ теж є такий функціонал: DLS (Dynamic Label Segment).

Також є всеукраїнська система оповіщення через UA: Радіо Промінь, з Київською студії щодня передається кодова посилка для перевірки каналів зв’язку. Можна слухати на 102,5 МГц (Львів) або 68.99 МГц (Львів) або через інтернет або супутник (Amos 3, 11140 (11139,5) МГц, швидкість 30000, поляризація — горизонтальна (H), FEC — 3/4).

Видно передачу даних звуковими частотами (аналог діалапу): домішується 14 секундна посилка 3 рази із тонами 1800 і 2560 герц.:

Недолік FM оповіщення: сучасні телефони не дозволяють включити вбудоване радіо без навушників – у вас є з собою провідні навушники? Також це односторонній канал передачі.

Телебачення

Система дозволяє перехоплювати відеосигнал у DVB-T2 UA:Львів:

Питання безпеки

Такі системи повинні мати захист від несанкціонованого пуску. Приклади несанкціонованих пусків:

  • 24.05.2021 23:50 на Львівському хімічному заводі, що на вул. Рахівська, 16, позапланово спрацювала електромеханічна сирена.
  • 24.08.2020 22:55 у Львові в районі Сихова запуск сирени на Рахівській 16 ( Львівській хімзвод).
  • 25.12.2017 у Львові працювали сирени від 22:30 до 23:10.
  • 17.02.2019 на Тернопільщині оповіщення про радіоактивне забруднення по дротовому радіо і FM станціях.

Для запуску нам потрібно передати мінімум інформації (від 1 біта), але потрібно бути впевненим, що інформація не була випадково або ціленаправлено змінена, а також що дійсно відправлена верифікованим відправником. Тому тут потрібно CRC перевіряти, і підпис повідомлення. Також варто передавати повідомлення шифрованими каналами зв’язку (при попередньому оповіщенні особового складу). Також потрібно захист від reply атаки. Тому в повідомленні будемо передавати отримувача, команду, лічильник пакетів, час надсилання, підпис, контрольну суму.

Кожен кінцевий блок має унікальний ключ, аналогічний зберігається у криптомодулі у командному центрі (у 2 екземплярах). Команда на запуск підписується у криптомодулі, і відправляється на пристрій через сигнальний сервер, запит на підписання пакету підтверджується апаратною кнопкою.

При несанкціонованому доступу до командного сервера неможливо здійснити запуск кінцевих блоків без підтвердження.

При крадіжці кінцевого модулю неможливо керувати іншими кінцевими модулями.

Тестовий стенд для тестування IP протоколу запуску:

Оптимально підключення систем оповіщення через 2+ канали зв’язку. Основний оптика (PON, DSL), резервні LoRaWAN (передавач 25 мВт, 868 MHz, клас пристрою C, IoT Ukraine & lifecell), NB-IoT (Kyivstar), GPRS/EDGE/3G/4G(LTE), SMS, FM RDS.

Штаб ЦО спеціально намалював під землею, розміщений у бункері 2 класу під якоюсь горою.

При проектуванні щільності розміщення систем оповіщення використовуємо дані демографічного реєстру, для максимального покриття цивільного населення.

Де ще може бути корисне отримання такого сигналу?

При бойовому запуску системи оповіщення, можна завести такий сигнал на ліфт для запуску процедури “ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА”: при появленні сигналу, ліфт спускається на перший поверх, відкриває двері і блокується. При військовій агресії цивільні не будуть закриті в ліфтовій шахті при вимкненні енергоживлення, що дасть шанс на порятунок.

Інші країни

У Туреччині розміщенні гучномовці на стовпах освітлення.

Блок запуску/оповіщення Orient CR-105 який здатний приймати команду запуску і аудіо звук на частоті 170-174 МГц. CR-115 – 146-160 МГц.

У США розгорнута система Emergency Alert System (EAS), яка прийшла взаміну Emergency Broadcast System (EBS).

Система оповіщення NOAA 162.400 – 162.550 Mhz.

PS: уся інформація взята із відкритих джерел, автор не давав жодних підписок про нерозголошення.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.