Який дозиметр Терра вибрати?

Для більшості випадків а також для поїздки в Чорнобиль вистачить дозиметра-радіометра на базі лічильника Гейгера-Мюлера. Для швидкого пошуку, а також для визначення ізотопів використовують сцинтиляційні детектори. В даній статті розгленемо компактні дозиметри львівської фірми СпарингВіст, основною заслугою це робота від 2 пальчикових алкалайнових батарей AAA до 17 000 годин.


Дозиметр-радіометр побутовий МКС-05 Терра-П (Terra-P)

Базова побутова версія дозиметра. Діапазони вимірювань амбієнтного еквівалента дози гамма- та рентгенівського випромінень  0,1…999,9 мкЗв/год. Інструкція. Впадає у енергозберігаючий режим після 5 хв після останнього натискання кнопок і якщонемає перевищення порогових значень. При цьому лічильник рахує поточний фон. При перевищенні порогового значення виходить із сплячого режиму починає сигналізувати. Ціна 160$. Час роботи від батарейок GP Ultra 23 місці (16500 годин). Напруга на батареях 2,46В. Накопичена доза 0,251 mSv. Пристрій на процесорі MSP430F135. Плата:

Міряв техніку на станції Янів у Чорнобильській зоні відчуження.

Дозиметр-радіометр побутовий МКС-05 Терра-П+ (Terra-P+)

Бюджетна версія Терра, схемотехніка ідентична, корпус жовтий. Діапазони вимірювань амбієнтного еквівалента дози гамма- та рентгенівського випромінень  0,001…9 999 мкЗв/год. Інструкція. Ціна 195$.

Дозиметр-радіометр МКС-05 Терра

Професійний дозиметр. Внесений у реєстр Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки У1524-07, покращена схема формувача живлення, зокрема додано гасіння дуги. Інструкція. Індикація режиму світлодіодом. Підсвітка екрану червоним світлодіодом. Є прошивка із саннормою для України 0.30, а також для Японії 1,00. Час роботи від GP Ultra Alkaline з постійно включеним екраном і виключеним звуком частинок: 273 дня, або 6552 годин. Ціна 295$. Опис і відгуки від KRANZ. Плата:

UPD: завдяки euGGenUA виявилося, що перші партії дозиметрів були на процесорі Motorola.


ТЕРРА з Bluetooth каналом (Терра Нова, Терра-Н, Terra-N)

Топ дозиметр на СБМ-20. Великий екран, де зразу видно режим, похибку, час, налаштування. Підсвітка люмінісцента. Також є вібромотор.

Діапазони вимірювань амбієнтного еквівалента дози гамма- та рентгенівського випромінень  0,001…9 999 мкЗв/год. Інструкція.

Перевага: з’єднання по блютузу (перші пристрої могли бути без блютузу). Прилад внесений у Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки У1524-07. Ціна 360$. Опис і відгуки від KRANZ.

Плата (більше фото з виробництва у відео):

Пристрої без блютузу (фото Antony):

З програмних недоліків: 1. Довго вимикати звук зареєстрованого кванту; 2. При встановлення саннорми збивається попереднє значення; 3. При роботі з комп`ютером екран не інформативний. Просто відображається PC; 4. При від`єднання від компютера вимикається.

Розбір протоколу обміну і передача даних на сервер.

На даний час в мене є Терра-Н, до того були Терра-П і Терра. Під час радіоактивних інцидентів (Фукусіма), моментально зростає попит, а також зростає ціна. Наприклад побутову Терру на ebay продавали по 600$.

Як переглянути калібровочні параметри, розглянуто у статті.

Гарний відеоогляд від euGGenUA:

Також є дозиметри, із логотим Доза, замість Екотест. Призначені для російського ринку.

Gamma Sapiens

Також виробник випустив детектор гамма-випромінення інтелектуальний УДКГ-01 Gamma Sapiens, із датчиком СБМ-21. Час роботи від AAA батарей до 60 годин. Вага 50 грам. Відображення інформації на телефоні/планшеті/комп’ютері через Bluetooth інтерфейс. Вимірювання контрольного джерела ДП-63-А:

Є окремі версії пристроя для Android і iOS пристроїв. Вартість 180$. Комплектація:

Під кришкою холдер батарейок.

Схема живлення 5x кратний помножувач. Використано 2 процесори MSP430. via

EcotestCARD ДКГ-21

Дозиметр гамма-випромінення індивідуальний ДКГ-21. Фото нутрощів від Antony.

http://im13.rhbz.org/albums/userpics/10100/IMG_1182.jpg

http://im13.rhbz.org/albums/userpics/10100/normal_IMG_1183.jpg

У зв’язку із дефіцитом СБМ датчиків, можливе використання інших датчиків. Датчик СБМ-20 (СБМ-20-1).

Скляний датчик.

Висновок: якщо обмежений бюджет варто взяти Терра-П+, якщо є кошти то варто взяти Терра-Н.

PS: якщо потрібно сцинтилятор, можете знайти ФБР пейджер.

UPD: заводська Терра-М із вібромотором замість п’єзоелемента.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.