Вимірювання радіації дозиметром

Після серіалу Чорнобиль люди почали задумуватися над тим, що радіація може бути поруч. Перевіримо?

Дозиметр при малих рівнях показує значення у мікрозівертах за годину, і скорочується: µSv/h, мкЗв/год. На фото природній фон і становить 0,12 µSv/h. Санітарна норма для населення становить 0,30 µSv/h (санітарні норми можуть записувати як 30 мкР/ч (мікрорентген за годину, 100 рентген ~ 1 зиверт). 1000 мікро === 1 мілі: фізика, 7 клас.

Джерело підвищеної радіоактивності в житловому домі (Брюховичі): як наповнювач у бетоні сходів використано гранітну крихту. Фон 0.24 мкЗв – вписується у санітарну норму. Спектр низькоенергетичний, за метр фон ок. Може утворюватися радон.

Граніт проходить по санітарних нормах, но в квартирі не варто використовувати, а на подвір’ї можна.

Найчастіший спосіб потрапляння у житло радіації: гранітні стільниці і оздоблення.

Виміряно військовий цілевказівник. На рівні нанесені мітки із СПД, яка містить Торій-232 (232Th). Активність по гамі до 20 μSv/h.

Елемент інтер’єру у колишніх військових. Танковий годинник.

Мілітарі годинник із СПД (світломаса постійної дії), випускалися до 70-х років. На стрілках і цифрах міститься Радій-226, світить по альфі і гамі, при розпаді утворюється газ Радон. Колись гарно світилися вночі (люмінофор вже вигорів).

Радіоактивні вимикачі. На кінці тумблера СПД із Радій-226, активність по гамі до 2 μSv/h.

Деякі сітки газових ламп можуть містити Торій як каталізатор горіння. Вдихання радіоактивного аерозолю у наметі може мати негативний вплив на організм. Особливо якщо замовлення із Aliexpress.

Вимірювання іншопланетного матеріалу (метеорит). Незважаючи на те що є “космічна радіація” сам метеорит повністю безпечний по гамі і беті. Щоб метал став радіоактивним, він повинен побувати в зоні ядерної реакції, або може бути поверхнево забруднений радіонуклідами.

Перевага безпровідного зв’язку: можливість легко переглядати показник за пару метрів.

Запотребувана спіральна комп’ютерна томографія (CT, КТ). Розберемося яку дозу можна отримати. На відміну від МРТ пристрій містить рентгенівську трубку і цифрову матрицю, яка спірально обертається навколо людини, робить серію знімків у різних площинах і програмно робить 3D модель. На висновку вказується дозове навантаження. Наприклад КТ грудної клітки на General Electric Light Speed VCT64 у Heart Center Lviv (Чернігівська, 7) “опромінив” на 823 mGy*cm (поле DLP – Dose Length Product). З допомогою калькулятора переведемо у еквівалентну дозу: виходить 15,6 mSv (мЗв – мілізіверта) і 750 звичайних рентгенів ГК. КТ голови на CT Toshiba Aquilion 16 у АБСолют МЕД (Некрасова 6) – у висновку вказана поглинута ЕЕД – 2 мЗв – по калькулятору 100 знімків ГК. Висновок: без вагомої причини або призначення лікаря не варто робити КТ. При КТ ви отримуєте річні дозові навантаження (голову можна робити через рік, грудну клітку через 5 років), на порядок більші, ніж екскурсія у Чорнобильській зоні відчуження. Калькулятор: http://www.xrayfocus.info/calcs/edect/edeCT02.html

На фото зразок щебеню із незначним перевищенням по гаммі – природній для даного матеріалу.

Гранітна плитка на подвір’я. Фон від 0.22 до 0.29 мкЗв – різні партії. Перестилати десятки м2 ніхто не буде. Но якщо ви плануєте гранітну плитку, варто її перевірити щоб не було сюрпризів. Є граніти, які випромінюють 0.52 мкЗв.

Короткочасне випромінення від стоматологічного рентгенівського апарату. Зараз везуть багато б/у обладнання з Європи. В кабінеті варто мати стіні обшиті спеціальним матеріалом, для зменшення дозового навантаження на персонал. А якщо стоматологічний кабінет у житловому будинку?

Ймовірність знайти скутер із Фукусіми на даний час досить низька. Но перевірити варто. Повітряний фільтр не замінений, не фонить.

Сучасний рентген апарат Orthophos SL від Dentsply Sirona з сенсором DCS прямого перетворення, зменшене дозове опромінення. Стоматологічна клініка Рікота / Rikota Dental Clinic

У рентген апаратах немає радіоактивних матеріалів. Тільки при подачі напруги на рентгенівську трубку випромінюється рентгенівське випромінювання. Використання високочутливих плівок, а також зменшення часу експозиції дозволяє зменшувати радіаційне навантаження на населення. На фото стоматологічний рентген 5Д2.

При авіаперельоті із збільшенням висоти росте рівень радіації з космосу. На фото природній фон на висоті 10300 метрів.

Замовник вирішив поміряти фільтр пилососа, фон в нормі (в побуті дуже важко найти радіоактивний пил). Повітряні фільтри двигунів і салонів у авто, які їздять по Чорнобильській зоні відчуження, можуть затримувати радіоактивний пил.

Радіоактивний фон біля Нового безпечного конфайнменту, 4 енергоблок ЧАЕС. 2019 рік.

Радіоактивний мох під дощовим зливом, ЧЗВ.

Професійна недбалість призвела до трагедії: У період з 1980 до 1989 мешканці будинку у Краматорську, вул. Марії Приймаченко (Гвардійців Кантемировців), 7, кв. 85|52 піддалися радіоактивному опроміненню капсулою Цезій-137, яку загубили на гірничо-збагачувальному комплексі. Померло 6 осіб, ще 17 отримали інвалідність. https://uk.wikipedia.org/wiki/Радіоактивне_зараження_в_Краматорську

Інші знахідки, які не варто рухати руками: https://caves.ru/threads/То-что-не-надо-трогать-руками.8503/

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.