Децентралізований MESH месенджер із шифруванням

Трохи істерія навколо інформаційного блекауту стихла (всі зрозуміли що толку із FM приймача немає), тому розглянемо перевірені технології і де вона може показати себе найкраще.

Перш за все відкидаємо усі децентралізовані месенджери, які можна завантажити із маркету. Переважно вони всі працюють на Bluetooth тому ефективніше крикнути. Тому без додаткової апаратури не обійтися.

Рекомендована частота 433 МГц.

Для початку можна взяти версію T-Lora V2_1 1.6 в районі 20$. Це компактний пристрій із процесором ESP32, прийомо-передавачем із модуляцією Lora SX1278 0,025 ват (14dbm), екраном і контролером Li-Ion акумулятора. Недолік погана антена, зв’язок в кварталі.

Рекомендований пристрій LILYGO® T-Beam (SX1268) на Aliexpress за 40$. Плюс потрібний корпус, є вбудований GPS, треба додатково екран.

Перелік усіх рішень: Рекомендовані пристрої Meshtastic.

Як це працює: програма Meshtastic на мобільному телефоні або комп’ютері через BLE з’єднується із пристроєм, шифруванням каналу (AES-128, AES-256) і керуванням радіопередавачем займається ESP32 процесор.

Шифроване повідомлення передається у радіоефір на ISM частотах (433 МГц, 868 МГц) і приймається іншими учасниками мережі із таким самим каналом, модуляцією, ключем шифрування. У випадку відсутньої прямої радіовидимості між 1 і 3 нодою, у випадку комунікації 1 і 2 а також 2 і 3 ноди, повідомлення ретранслюється і всі учасники мережі отримують повідомлення.

Якщо потрібний потужнішій пристрій, можна спаяти самостійно DIY варіант.

Чим більше нод і краща висота з антеною, тим надійніше буде покриття.

Сценарії використання:

  • оповіщення населення
  • координування пошукових груп
  • туризм.

Чи це безпечно? Я на Г+Г бачив такий страшний сюжет – перестаньте дивитися телевізор і читати Туху і інші клікбейтні телеграм канали.

Якщо зацікавилися, більше інформації можна отримати у всеукраїнській групі https://wikimesh.pp.ua/uk/home.

Інформація для цитування:

Блог UAID. (2024). Децентралізований MESH месенджер із шифруванням. Блог UAID. Взято з: https://blog.uaid.net.ua/mesh-messenger-meshtastic

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.