Буква має значення або безкоштовний шрифт Linux Libertine

Мало хто задумується, но при використані шрифту може вимагатися відповідно до ліцензії відрахування рояльті. Шрифт це є результат праці і автор може законно вимагати кошти за свою роботу.

Що не так із Times New Roman від Monotype, ось майже хочуть набрані ним статті? – якщо ви створюєте документ у Windows з допомогою Microsoft Office чи іншої програми, яка використовує вбудовані шрифти, то ви можете використовувати їх для комерційного використання – за це оплачує автору MS. Також якщо шрифт дозволяє себе включати в інший документ (embened), наприклад у PDF то це дозволено. Но якщо ви хочете його включити у свою гру, то це скоріш за все заборонено. Інформація про використання шрифтів гарно описана у Font redistribution FAQ (Frequently Asked Questions) for Windows. При використанні LibreOffice шрифт не включений в програму.

Багато питань виникає до шрифту у документах про освіту, використаний шрифт SchoolBook від російської контори paratype із пітербурга. До речі шрифти PT Sans теж їх власність.

Розглянемо ситуацію із шрифтом табличок вулиць у Львові, у ТЗ прописано шрифт Lviv Municipal – автор Петро Нагірний. Чи можливо його використовувати його у чомусь іншому окрім табличок навігації у Львові – невідомо.

Інформація взята із Львів – Візуалізація бренду міста.

Шрифт e-Ukraine від Fedoriv Design Agency – завантажити можна за лінком із сайту thedigital із Dropbox або із сайту розробника. Заявляється як безкоштовний для комерційного використання, но посилання на ліцензую не знайшов.

Якщо ваша програма створює друковані документи PDF і включає у файл вбудовані шрифти, тут виникають питання ліцензування. І на допомогу приходить шрифт Linux Libertine. Повністю безкоштовні під ліцензією GPL і OFL.

Інформація для цитування:

Блог UAID. (2024). Буква має значення або безкоштовний шрифт Linux Libertine. Блог UAID. Взято з: https://blog.uaid.net.ua/linux-libertine

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.