Чіпування тварин

Розглянемо RFID чіп призначений для тварин розміром 1,4*8 мм протокол FDX-B, ISO 11784, частота 134,2 кГц із Aliexpress.

Поставляється у стерильному шприці. Чіп містить унікальний 15 значний код. Є 8 наклейок у штрихкодів у форматі code128.

Всередині містить скляну колбу із контуром індуктивності і мікросхемою з унікальним кодом. Вкритий спеціальним париленовим покриттям, яке фіксує капсулу від переміщення. У чіпів для людей – покриття гладке, навколо якого утворюється біокапсула.

При піднесенні сканера від наведеної випромінювання починає передавати свій ідентифікатор. Відстані до 10 сантиметрів. Halo Scanner.

Замовлений чіп має префікс 900 (900 – 999 Private Use). Префікс ідентифікатора видає ICAR:

Організація ICAR сертифікує виробників мікрочіпів і перевіряє їх на відповідність стандартам ISO11784 і ISO11785, керуючись ISO24631. 804 це код України. Але у відповідності до ISO його можна використовувати лише якщо в країні хтось контролює його використання. Для цього має бути законодавство і відповідний орган Registartion Authority який співпрацює з ICAR і через який мають проходити всі чіпи які поступають на ринок. У нас поки ніхто не контролює це, і саме тому на ринку є велика кількість підробних чіпів з кодом 804. Якщо чіп починається з номера виробника то його нумерацію контролює організація ICAR.

У ЛКП Лев чіпи із префіксом 968 (виробник AEG).

Сам чіп нічого не передає, тому “з супутника” не можна бачити де тварина.

Основне призначення: у разі загублення тварини ветеринар шукає сканером в тварині чіп, і по базах знаходить власника – для цього потрібно зареєструвати ідентифікатор у базі, яку визнають у світі.

Виглядає що зараз в Україні така база тільки у animal-id.net. Для цього створюємо профіль, додаємо домашню тваринку, і вводимо ідентифікатор. Раз на місяць у безкоштовному пакеті відбувається синхронізація із EuroPetNet.

При пошуку чіпа є кнопка зв’язатися із власником.

UPD 2024: відображається email, номер телефону, прізвище, ім’я облікового запису власника, перелік усіх тварин, кличок, і їх чіпів – промах у архітектурі безпеки!

Власник отримує електронний лист із введеною інформацією. Тваринка повернута власнику.

Після внесення ідентифікатор появляється у агрегаторі petmaxx.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.