Димовий датчик Busch-Jaeger Rauchalarm 6833-84

Автономний датчик диму Busch-Rauchalarm ProfessionalLINE 6833-84 від Busch-Jaeger (тепер ABB) із 3В літієвою батареєю і часом служби 10 років. Інструкція. Ціна на ринку 16 євро.

Основна ціль датчиків подати тривогу при наявності диму. Зокрема розбудити, коли людина спить і не реагує на запахи. Доречі, собаки теж під час сну не розпізнають запахів.

Екскурс в історію: раніше використовавали датчики на основі інозаційної камери. Називалися РИД. Радіоактивним альфа джерелом виступав Америцій-241 і/або Плутоній-239. При потраплянні продуктів горіння в камеру відбуваляся іонізація частинок і спрацювання тривоги. Час життя датчика становив 10 років, через напіврозпад джерела. Зараз не випускаються. На заміну прийшли димові датчики на оптичному методі. При потраплянні продуктів горіння відбувається засвітка і фотодіод розпізнає дим. Також сенсори можуть мати тепловий давач. Прості теплові давачі встановлюються у кухні . Давачі можуть бути автономні, обєднані в мережу (при спрацюванні одного сигнал зовнішня тривога відтворюють усі), підключені до централі.

Розглянемо автономний давач 6833-84 для Німецького ринку. Відрізняється тим, що в нормальному режимі червоний світлодіод не блимає кожні 32 секунди.

Датчик кріпиться до стелі або стіни за допомогою монтажного кронштейну. В комплекті 2 шурупи і дюбелі. При вставлені датчика у кріплення, підключається живлення вбудованої літієвої батарей, тому в коробці датчик зберігається в вимкненому стані.

Якщо в приміщенні плануються пильні роботи, в комплекті є чепчик, який захищає датчик від забруднення.

Дачтик не реагує на кнопку тесту, тому розбираємо. Верхня кришка тримається на 3 защібках.

Це нам дає доступ для очищення чутливої камери від забруднення. Тут ми бачимо пєзо сирену і трансформатор, який не помістився в корпусі.

Камера має спеціальну геометрію, щоб створити всередині темноту. Також є сітка, яка захищає від потрапляння малих комах.

Тут є світлодіод і фотодіод, який ловить засвітку від пролітаючих частинок.

На нижній основі бачимо 19 тестових отворів, після тестування приладу вони закриваються інформаційною етикеткою.

Вказано інформацію про пристрій, каталожний номер, назву.

Вигляд на плату, видно тестові контакти.

В пристрої використано літієву батарею Panasonic CR-2/3AZ (Industrial Lithum) на 1600 mAh із привариними стальними площадками для пайки, щоб отримати надійний електричний контакт. Для чого вифрезерований пятачок я не догадуюся.

Крива розряду батареї:

Із сторони компонентів цікавіше, є багато не розпаяних компонентів.

Розє’м 8 контактний радіоплати (крім 3в 4 сигнальні лінії L, H, I, T) і для зовнішнього живлення (+, -, S [прямий контакт із L]). Електролітичний конденсатор на 10В.

Сам елемент захищений від короткого замикання 1А запобіжником, якщо щось в схемі коротне, батарея відключеться. Дроти пєзосирени фіксовані спеціальною напрявляючою для захисту від переламання.

Під камерою розміщені дві мікросхеми, без випайки камери до них добратися неможливо.

Вимикач батареї, при вимкненні схема шунтується резистором для розрядки електролітів. Кнопка тестового сигналу і трансформатор.

Розряд батареї, ємність вже 0. Скоріш за все було подано живлення, і зажато кнопку тест при зберіганні, що призвело до розряду батареї.

Для перевірки напруги батареї без розбору потрібно тестером поміряти між 2 (-) і 5 (+) контактом. Контакт 1 і 2 використовується в моделі 6833/01-84 і може підключатися провідно (до 20 датчиків до 250 метрів) або радіоканалом. Зліва видно вимикач батереї, при подачі живлення на секунду засвічується червоний світлодіод, який сигналізує про готовність до роботи.

Відламуємо приварену батарею, і думаємо на що замінити.

Тимчасово вивів живлення назовні і підключив алкалайнові батареї.

У виямці розміщене місце для радіопередавача, і 2AAA батереї не поміщаються, вивів дроти через отвір у кріплені.

При розрядженій батареї що 32 секунди блимає червоний LED і видається писк.

Для переврки справності натискаємо на кнопку тесту більше 3 секунд: включається сирена із наростаючим звуком, і блимає червоний світлодіод. Ця ж кнопка при спрацюванні вимикає сирену на час 10 хвилин.

Датчик буде заживлено одним із способів:

  • 1 батарея формату CR17335 (найкращий спосіб, оскільки все буде в корпусі);
  • 2 Батареї Energizer AA L91 Li/FeS2 1.5В 3000mAh -40..60°C 14,5 г час експулуатації 15 років. Струм розярду 2А (імпульсний до 3А). Ціна за штуку 2,3$ BAT-FR6/EGL;
  • 2 батареї Alcaline.

Кінцевий монтаж на стелі:

Інформаційні наклейки із датою, коли провести заміну, і з нотифіцією що всередині батарея.

Вердикт: електроніка грамотно виконана, час експлуатації пристрою 10 років, бренд.

UPD1: Підозрюю що електроніка налогічна у Aico Ei650, тільки інша геометрія верхньої кришки (інструкція). Або Ei Electronics.

UPD2: датчики можна підключати в мережу до 12 пристроїв на частоті 868,499 Mhz модулем EI600MRF.

UPD3: купив літієву батарею Varta CR123A Lithium, 3,1$

Хотів приварити, але не шукав де. Тому припаяв. Плюс гарно примаявся, мінус погано паявся. Пяльник 40Вт, нагрів секунда. Було чути певне шипіння. Напруга не впала.

Батерея в корпусі датчика.

UPD4: із контакта H можна знімати спрацювання датчика. Вихід транзисторний. При нормальні роботі є мінус, при спрацюванні датчика чи виключеному стані маємо великий опір між контактом і мінусом.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.