Сцинтиляційний дозиметр Спектра

Розглянемо сцинтиляційний дозметр-радіометр-спектрометр SPECTRA від львівського виробника. Даний клас пристроїв на порядок чутливіші ніж класичні на газорозрядних лічильниках. Тому його можна використовувати для швидкого виявлення джерел радіоактивності, а також зразу ідентифікувати ізотоп.

В пристрої використані сцинтиляційні детектори CsI(Tl) гамма-випромінення (об’єм 9 або 15 см3) та LiI(Eu) нейтронного випромінення з твердотілим (кремнієвим) фотопомножувачем. При прольоті зарядженої частинки через кристал, відбувається люмісценція, яка фіксується фотоприймачем. Також є лічильник Гейгера-Мюлера.

Випробуємо на памятнику Івану Франку перед одноіменним університетом, тим більше на ньому полябляють бавитися діти.

Є перевищення санітарної норми: 0,48 мкЗв. Також бачимо спектр випромінювання, фотопік біля 85 кЕв. Граніт містить домішки Уран-238.

На радіобазарі зустрічаємо ящик із тумблерами.

На кінці вимикача нанесена світломаса постійної дії, фон по гамі до 2,00 мкЗв. Запускаємо ідентифікацію ізотопа.

Знаходимо Радій-226 (Ра-226).

На Торпедо зустрічаємо танковий годинник, із значно більшим випромінюванням до 10,00 мкЗв. Хтось навіть зробив алюмінієву підставку на стіл.

Сигналізація по гама каналу.

І тут же знаходимо військовий артилерійський цілевказівник.

На рівнях нанесена світомаса постійно дії. Ось ці червоні риски.

Випромінювання до 20,00 мкЗв.

Знаходимо ізотоп Торій-232 (Th232).

Більшість знахідок пристрій побачив за метр. Має кліпсу для кріплення на пояс. Ідеально підходить для прикордонних служб і інспекцій ядерних об’єктів.

Під прямими променями сонця читабельність екрану програє монохромному екрану, тут використано трансрефлективний екран. Екран автоматично змінює яскравість, є датчик світла.

Пристрій поставляється у якісному кейсі від Peli. Має автоматичний клапан тиску, надійні кліпси, відчувається бренд.

Підключення до комп’ютера і зарядка через micro USB конектор. При підключенні появляється серійний порт (STM32 Virtual Port, vid 0483 pid 5740). Для синхронізації потрібна програма Spectra Reader і пароль адміністратора. Вичитується журнал подій. Можна вирахувати чи працівник не використовував пристрій для приватних потреб.

Враховуючи вартість пристрою, не варто залишати у багажнику авто. Перевозити варто присцібнутим) Жарт.

Висновок: якісний швидкий дозиметр на сцинтиляторі. Детектує гаму і нейтронне випрмінювання. При вартості 6 000$ має певну нішу. Детекція бети і альфи відсутня. Також бракує Bluetooth. А от ідентифікація ізотопів заслуговує похвали, можна обійтися без лабораторії. Час роботи від однієї зарядки біля 40 годин.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.