Паспорт громадянина України (ID картка)

Привіт, сьогодні я отримав біометричний паспорт громадянина України у формі ID картки, давайте разом переглянемо що він містить. Щоб не розповсюджувати свою персональні інформацію частина інформації буде змінена.

Як його отримати розкрито у цій статті.

Перш за все у документі є тільки дві мови: українська і англійська.

Документ із тильної сторони містить назву, фотографію, прізвище україніською і латинську транслітерацію, ім’я українською і транслітерацією, по батькові, стать, громадянство, дата народження, запис № (Унікальний номер запису у реєстрі, УНЗР), дійсний до (+10Y від дати видачі), документ № (номер паспорта, 9 цифр), підпис. Паспорт НЕ МАЄ СЕРІЇ!

Рекламний блок:



Зворотня сторона містить: дату видачі, орган що видав (перші 2 цифри код області, відовідно до Державний класифікатор ДК 014-97, 2 наступні код підрозділу), РНОКПП (ідентифікаційний номер, 10 цифр), місце народження, лазерну копію фотографії із роком народження, зону MRZ (3 рядки по 30 символів), яка містить (тип документа (ID), код країни, номер документа, номер запису у реєстрі, дату народження, стать, дійсний до, національність, прізвище, ім’я). Червоні цифри є контрольними:

IDUKR00020000011980031101555<<
8003118M2611252UKR<<<<<<<<<<<6
SURNAME<<NAME<<<<<<<<<<<<<<<<<

На звороті вказно ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ Є ВЛАСНІСТЮ УКРАЇНИ, тобто це не ваша власність. Аналогічно і закордонний паспорт. Зроблено щоб паспорт не можна було вилучити чи заставити: оскільки порушуються права власника – держави.

Також при видачі паспорта видавали Витяг із державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання, який доведеться показувати,  доки не куплять RFID рідери для читання інформації із чіпу (на даний час не видають, тому замовте Додаток 13 у ЦНАП у місті реєстрації, який буде офіційним документом, який підтверджуватиме місце реєстрації).

Запис № (Унікальний номер запису у реєстрі, УНЗР) складається із 13 цифр, може бути розділений рискою після 8 позиції. Перші 8 цифр – дата народження (YYYYMMDD), решта 5 цифр номер запису на цей день (з них остання це контрольна цифра). По вмістимості інформації мені дуже подобається ідентифікаційний номер, де у 10 цифр вмістили дату народження, стать, номер у реєстрі (4 цифри, може містить 5000 чоловіків і 5000 жінок) і контрольну цифру.

Зараз місце проживання може підтверджувати:

  • дані, збережені на безконтактному чіпі у ID паспорті;
  • витяг із державного демографічного реєстру: видавався при першому оформленні ID карти (при перепрописці забирається), зараз не видається;
  • довідка про реєстрацію місця прожавання особи (Додаток 13, береться в ЦНАП міста де ви зареєстровані);
  • печатка у паспорті зразка 1994 року у формі книжечки.

Визнання довідки про реєстрацію місця прожавання особи (Додаток 13,) регламентується Правилами реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, що затверджені постановою КМУ від 2 березня 2016 р. № 207, тому якщо хтось не приймає цієї довідки, відправляйте читати нормативні акти. Також, якщо вам не видали витягу, чи ви його загубили, доки не куплять рідери безконтактних карт, отримайте додаток 13 у ЦНАП, і предявляйте за вимогою.

Інформація про місце проживання осіб зберігається у Єдиний державний демографічний реєстр.

Мені забули нанеcти ідентифікаційний на паспорт і в чіп. А може то і на краще).

UPD0: ID паспорт видається із 14 років, і необхідний для подачі документів на ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання), реєстрація на ЗНО 2019 триває з 05 лютого до 25 березня 2019 року. Тому, якщо ви або ваша дитина не має ІД паспорта, звертайдеся у ДМСУ або ЦНАП для його виготовлення.

UPD1: Як вичитати дані із папорта у статті Паспорт громадянина України (ID картка) – inside.

UPD2: Якщо ви змінюєте місце проживання, то забирають витяг (якщо був), і якщо рада немає підключення до Демографічного реєстру то видається довідка, на підставі якої ДМСУ має оновити інформацію у папорті і реєстрі. В іншому випадку вимагайте додаток 13, який буде підтвердженням місця Вашого проживання.

У разі непідключення органу реєстрації до Реєстру особі видається довідка про реєстрацію або зняття з реєстрації місця проживання, а внесення інформації до безконтактного електронного носія здійснюється територіальним підрозділом ДМС на підставі такої довідки.

UPD3: Деякі тупі представники примальних комісій, зокрема ПТУ разом із ID вимагають витяг, хоча у пункті 4, розділу VІ умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2018 році вказано, що підтвердженням місця проживання є Додаток 13. Тобто якщо ви маєте витяг: ID і витяг, якщо ні то ID і додаток 13.

UPD4: Запис № (Унікальний номер запису у реєстрі, УНЗР)  має контрольну цифру, яка вираховується по алгоритму:

//Validate UNZR CODE
 function validateUnzr(unzr) {    
    unzrnumber = unzr.split('');
    e1 = unzrnumber[0] * 7;
    e2 = unzrnumber[1] * 3;
    e3 = unzrnumber[2] * 1;
    e4 = unzrnumber[3] * 7;
    e5 = unzrnumber[4] * 3;
    e6 = unzrnumber[5] * 1;
    e7 = unzrnumber[6] * 7;
    e8 = unzrnumber[7] * 3;
    e9 = unzrnumber[8] * 1;
    e10 = unzrnumber[9] * 7;
    e11 = unzrnumber[10] * 3;
    e12 = unzrnumber[11] * 1;
    control = unzrnumber[12];
    e_sum = e1+e2+e3+e4+e5+e6+e7+e8+e9+e10+e11+e12;
    e_control = e_sum % 10;
    if (e_control == control) {
        return true;
    } else {
        return false;
    }
};

UPD4a:Цікаво скільки в Україні людей із ідентифікаційним під час переходу між юліанським і григоріанськими календарями: із 16.02.1918 до 28.02.1918; 31 січня 1918 послідувало відразу 14 лютого.

UPD5: У Постанові Кабінету міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302, Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%BF, вказано максимальні довжини на поля паспорта: прізвище і імя по 2 рядки по 27 символів, по батькові 27 символів, місце народження  два рядки по 42 символа.

UPD6: якщо вам ще не виповнилося 14 років і не маєте ідентифікаційного коду, відвідайте податкову і отримайте його. Тому що з 14 років для отримання буде потрібен ID паспорт. І не внесуть його на паспорт. А для отримання свідоцтва у 9 класі потрібен обов’язково ідентифікаційний код.

UPD7: від 05.02.2020 на ID паспорт у підрозділі ДМС можна буде записати згенерований кваліфікованій електронний підпис (КЕП, ЕЦП), особам яким виповнилося 18 років. Термін дії сертифікату 2 роки. Генерування і запис сертифіката безкоштовний. Для запису потрібно знати PIN2 код. Цікаві детелі: де генерується закритий ключ, якщо у чіпі, і не буде його покидати, то це буде надійним сховищем цифрового підпису.

UPD8: 14 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 2524, яким передбачено, що реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП, раніше – ідентифікаційний код чи ІПН) на ID-картці та свідоцтві про народження матиме таку ж юридичну силу, як і довідка про присвоєння РНОКПП. До того не було закріплено в законі валідність коду. ДМСУ.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.