Приручаємо GSM модуль Telit GL868

Для промислового обладнення потрібно використовувати індустріальні модулі зв’язку. Сьогодні буде розповідь про GSM 2G модуль Telit GL868-DUAL.  Цікавіть модуля у можливості написання програми на Python і в деяких випадках можна обійтися без використання зовнішнього мікроконтролера.

Коротко про модуль: робоча температура -40..+85°C , діапазон частот 900 / 1800 MHz, TCP/IP стек, напруга живлення  3,22..4,5 В (рекомендовано 3,8В), має 8 портів I/O, швидкість порта 300..115200 bps, наявність памяті 1,9 MB.

Увага: логіка 2,8В. Для узгодження рівнів із 3,3 або 5,0 логікою виробник рекомендує використовувати транслятор рівнів SN74AVC2T245, опорна напруга береться із виходу V_AUX/PWRMON.

Котроль напряму передачі даних (при використанні RS485 трансівера), можна контролювати з допомогою одного з портів вводу/виводу (I/O). Встановлення піна відбувається через команду AT#RS485.

На STAT_LED можна активувавати відображення статусу модуля.

Написання програм відбувається на мові програмування Python 1.5.2+. Від “класичної” відрізняється відсутністю логічного типу даних, усі нюанси описуються у документі Easy script in Python. Зразок коду:

import SER
import MOD
while(1):
	SER.send("ALIVE\r\n")
	MOD.sleep(2)

При написанні скрипта його потрібно залити у модуль командою AT#WSCRIPT=”hello.py”,1234,1 або через програму RSTerm. Також можна скомпілювати програму для швидшого старту і залити бінарник hello.pyo. Після заливки файлу активуємо скрипт AT#ESCRIPT=”hello.py”. І запускаємо виконання командою AT#EXECSCR. Також можна зробити автоматичний запуск скрипта при подачі живлення чи перезавантаженні модуля. Щоб припинити автозапуск потрібно на вхід DTR підтянути до нуля.

Для дабагу можна викорситовувати Auxiliary UART, але при його увімкненні ви не зможете писати або читати з основного UART – в документації це не прописано, і можна витратити багато часу на дослідження чого не працює програма.

Зразок “поганої” розводки плати. Узгодження рівнів здійснються резисторами.

Потрапляється нова ревізія GL868 V3 – бюджетна версія, яка йде із обмеженнями по операторах.

В лінійці продуктів є GL865-QUAD є чотирьохдіапазонним і має GPS приймач даних. Можна зробити трекер на одному GSM модулі.

При переході на 3G рекоментована заміна UL865-EUR (з підтримкою голосових функцій), UL865-EUD (тільки передача даних). Різниця: CMOS логіка 1,8В, також у прошивці до 12 версії програма пишеться на Python, новіші FW прошивки йдуть із С мовою (AppZone). Також немає підтримки #RS485 (контролю напрямку).

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.