Міні кінотеатр дома – SmartTV на Windows

Інколи хочеться повалятися перед телевізором і подивитися контент який хочеш в даний час: фільм, youtube, відео із телефона.

Телевізор

У мене звичайний телевізор від LG HD Ready 1366 x 768 32LN541U (шасі LD31B, сервіс мануал MFL67651302.pdf) який має вбудовані тюнери DVB-T2 (цифрового ефірного телебечання), аналогового ефірного телебачення, супутникових DVB-S2 некодованих каналів (або кодованих з викорситання CAM модулів доступу) і підтримує HDMI CEC (LG SimpLink, Samsung Anynet+). Без ніякий смарт функцій.

Мінікомп’ютер стік

Ядром обрано мінікомп’ютер у форматі флешки MODECOM FreePC 32Gb. Процесор 4 ядерний Intel® Atom™ Trail-CR Z3735F по 1.33 GHz на ядро. Графіка Intel HD – апаратний декодер відео. Має 32 GB флеш диск, 2 GB оперативної пам’яті DDR3L-RS. Є слот MicroSD. 2 USB порта (повноцінний і OTG).

Оскільки система охолодження недосконала (пасивна), розрізав радіатор від CPU і через термопасту стяжками притянув до гарячих елементів.

Від блока живлення Samsung 1.55А періодично перезавантажувався стік. Поставив CHOETECH 3.0А, перезавантаження припинилися. Підключив мережу через USB-Ethernet на базі Axis AX88772A (алі).

Операційна система була Windows 8, автоматично оновилася до 10.

Шкода що немає CEC. На даний час найкращий варіант. Тест відтворення HDReady 720p відео.

На FullHD 1080p можуть бути приторможування.

Зручно шукати щось голосовим пошуком. Для цього підключена веб камера Logitech, яку використовуємо також у Viber дзвінку.

Керування аеромишкою пультом G20S Pro, живлення 2 батарейки AAA, 2 програмовані IR кнопки (завів кнопку увімкнення (у налаштуванні Windows викнув реагування на кнопку виключення) і переключення відеовходу), підсвітка клавіш, мікрофон, свій USB приймач. Ціна 10$.

Раніше було керування безпровідною мишку Logitech.

Було активовано функціонал Безпровідний дисплей: з телефону Android 9 при включені Samsung Smart View відео і аудіо з телефону передається за секунди. Дані йдеть через WiFi Direct:

Аналоги: Intel® Compute Stick, Lenovo IdeaCentre Stick. Можна використати Intel® NUC.

З нюансів Windows – інколи може оновлюватися, довго.

Чому не приставки на Android, Smart TV чи бінарних прошивках: виробники за пару місяців забивають оновлювати програмне забезпечення (і купа лагів, дирок у безпеці) і пропріоритарні драйвери не підходять до нових версій ОС. Також додатки оновлються, потребуть більше ресурсів, змінюються API. Виробники смарт телевізорів можуть робити обмеження по країні використання. В результаті перестають працювати додатки і смарт вже не смарт.

Lenovo IdeaCentre Stick 300

Мінікомп’ютер Lenovo IdeaCentre Stick 300. Оригінальний блок живлення 5,2В 2,0А (від 5,0В стік працює коректно). Є кріплення для монтажу стіка на стяжки або двосторонній скотч, продовжувач HDMI і кришечка HDMI порта.

В порівнянні з модернізованим FreePC. В наявності тільки 1 повнорозмірний USB порт.

Всередині є мініатюрний вентилятор (активна система охолодження), який при навантаженні дає додатковий шум.

В “біосі” (ESC після подачі живлення) можна включити параметер On power on – після подачі живлення автоматично включається. Якщо немає звуку при підключенні через HDMI оновити драйвери Intel SOC від STCK1A32WFC.

Щоб розібрати Lenovo IdeaCentre Stick 300 для чистки від пилу розрізаємо наклейку в районі слова Machine Type і відкручуємо гвинт.

Далі медіатором легко відщібаємо защібки і розводимо половинки.

Радіатор досить масивний, повітряний канал чистий.

Вентилятор SUNON UB5U3-724 3x3x0.3 см, гідропідшибник, 15000 RPM.

На зворотній сторні є батарейка RTC.

Монтуємо стік за телевізором, в положенні HDMI доверху – оптимальне охолодження стіка (холодне повітря затягується знизу і природньою конвекцією піднімається догори).

На кабель живлення телевізора поставив розетку 220 ELBI.

Мінікомп’ютер Raspberry

Певний період був Raspberry Pi B із підтримкою CEC (наприклад приставки MAG не мають підтримки), на якому встановлений збірка xbian із XBMC Kodi. Заживлена від USB порта телевізора, інколи злітала файлова система карти пам’яті. Можна вивести IR діод для увімкнення телевізора, якщо вимкнутий. Або перенести малинку у слаботочний щит і по hdmi кабелю підключити (є і 10 метрові кабелі). Підключена кабелем до локальної мережі і інтернету. Не рекомендую.

Медіасервер

Тонкий клієнт  LEGER ENLIGHT ZB13B001, Mini-ITX C3VCM6 с CPU 1GHz, DDR 1 Gb, DiskOnModule 512 Мв, DC 60W 12V. Додатково підключено HDD 3.5 на 160 Гб. ОС WinXP Embened, встановлено uTorrent, TeamViewer. Налаштовано включення по WOL пакеті. При відсутності звернень до HDD вимикається шпіндель диску. Швидкість запису торенту на диск 3,5 Мб. Температура при йактивному використанні в районі 60 градусів. Не рекомендую.

Замітки

Українські канали на супутнику DVB-S2. Не інформаційні канали українських медіагруп перевели на інші частоти і зашифрували. На попередні частоти (відкриті або які були із BISS шифруванням) поставили відео заставки.

Фейкові фільтри на кабелях. На дешевих кабелях китайці роблять несправжні феритові фільтри. Можна спокійно зрізати.

По антенах. Неправильно роблять інсталятори, які вішають супутникову або ефірну антену зразу за вікном. Пару метрів кабелю на сигнал/ціну не сильно впливають. В мене антена DVB-S2 розміщена на даху будинку, герметизовані входи, підписана.

Ізоляція DiSeQc від корпусу антени.

По CAM модулям T2. Досі люди хочуть продати на барахолках модулі по 400 грн… Раніше більшість каналів в усіх мультиплексах були закодовані стійким кодуванням Neotion Irdeto Cloaked. Тут і криптосхема, і система активацій через OTG. У 2013 році коштував 39$.

Як тільки нацрада зобов’язала Зеонбуд зняти шифрування, я успішно продав кам модуль. Тобто якщо у Вас сучаний телевізор із підтримкою DVB-T2 на даний час не потрібно купляти додаткових модулів. В майбутньому можливо буде потрібно (наприклад якщо запустять канали Discovery).

Чи маю кабельне? У будинку присутній кабель від Воля-Кабель, але платити по 150+ грн за контент який зможу подивитися пару раз на тиждень душе жаба.

У телевізора є ж LAN. Так, у шасі є LAN порт, при кожному увімкненні дізнається IP kr.lgtvsdp.com (165.244.150.51) і fi.lgtvsdp.com (193.67.216.51) і з останнім починає спілкуватися по 80 порту. Тут почаються конспірологічні думки. Після діалогу починає мультикастом слати у мережу NOTIFY пакети DLNA. Має відкриті порти 21, 37904, 40295. Сервер:

Linux/2.6.26 UPnP/1.0 DLNADOC/1.50 INTEL_NMPR/2.0 LGE_DLNA_SDK/1.6.0

В програмах DLNA телевізор відображається, але жодним способом не вдалося вивести зображення. Дозволяє тільки регулювати гучність і активовувати mute. Так що телевізор відключений від мережі. Можливо деякі провайдери використовують HbbTV.

Монтаж на стіні: використаний кронштейн LCD КБ-01-60.

Пульт до смарт телевізора: взагалі не зручно користуватися.

Використання фотографій або текстового контенту на інших ресурсах без клікабельного індексованого посилання заборонено.